Tufs i tights – en supermosjonists bekjennelse

Til uka bærer det sydover igjen. Nærmere bestemt til Palma de Mallorca. Og mens det umiddelbart kan høres fornuftig ut for de fleste, tatt i betraktning at “vårmåneden” april så langt har bestått i et snøhelvete så jævlig at Norske redningshunder står i kø for å søke omskolering, så handler dette ikke om klimaflukt og late dager med paraplydrinker. Dette her, mine damer og herrer, er selve manifestasjonen på førtiårskriser i sin sykeste utfoldelse; TRENINGSLEIR. Dette opplegget er sånn at enten er du på innsiden (og kan se antydning til en forklaring på egne handlinger), eller så står du sjokkert på utsiden og betrakter galskapen. Det er komplett umulig å forklare rasjonelt for folk flest, men dreier seg i korte trekk om gubber utstyrt med dårligere selvinnsikt og bedre selvtillit enn Kim Jong-Un. I en periode på noen måneder hvert år, så er vi overbevist om at vi er profesjonelle idrettsutøvere. Det er et selvbedrag av episke dimensjoner.

 

Vi snakker sykling. Langt. Og lenge. Og for å ta det med en gang; jeg er fullstendig talentløs. Jeg har kondisjon som en kolspasient og gener som er så feilkodet i retning fettlagring at jeg får dobbelthake av å spise snø. Forskningen viser faktisk at et flertall av oss genetisk sett aldri kunne blitt toppidrettsutøvere. Og at 1 av 5 omtrent ikke responderer på kondisjonstrening.  Dette burde i seg selv være nok til å legge bena høyt, åpne en Bayer, og zappe fotballkanaler, mens man i en flekkete helsetrøye holder pumpa i gang med å løpe etter kona et par ganger i uken. Men her har jeg og mine medpasienter utviklet et selvbedrag som bypasser vitenskapen elegant. Det handler om å komme tettest mulig opptil øvre grense for talentløs. Altså, minst mulig talentløs i klasse talentløs, om du forstår. Noen vil kanskje også hevde at om jeg hadde brukt mer tid på trening enn øl & smågodt de 30 første leveårene, så hadde det hjulpet. Det vil jeg blankt avvise.

 

Det hele resulterer i at vi kompenserer for manglende talent med utstyr. Eller forsøker. For jeg er 1.84 og har et større stoffskifteproblem enn gutta på plata en uke etter at tollvesenet har gjort et storbeslag på grensa. De 13 første leveårene vokste jeg opp i med en bestemor som mente at den eneste måten å sikre vekst på var sukkerkavring med surmelk til kveldsmat, og delfiakake i matboksen. Da sier det seg selv at det hjelper lite å skrelle 80 gram av sykkelen, når du konkurrerer mot en gjeng anorektiske fjellBaskere med etternavn som slutter på x. (Nå er vel egentlig ikke så mange av de som gruser meg Baskere, og det er få x-er, men beveger du deg til nord-Troms og Finnmark finner du forbausende lik fysikk. Og rare navn).

 

Så vi velger karbonløsningen. Jenter; karbon er et materiale man bygger diverse ting av. Sterkt og lett. Slikt veska deres kunne vært lagd av om Louis fucking Vuitton skulle forsvart prislappen. Og når karbon er akkurat det som jeg IKKE er (sterk og lett), så er løsningen enkel. Problemet er bare at det er svindyrt. Vi snakker heroinpriser. Og det er ingenting du ikke får i karbon. En venn av meg som tryna på Birken og smadra en del bein, klarte alene og kreere en lokal helsekø da han på en lett morfintripp insisterte på at overlegen ikke hadde peiling på materialvalget når beinrælet skulle skrus sammen. Khharbhonschrua, æ schaa ha kaharbhonschrua. Vi er eksperter, må vite.

 

Nå er det ikke bare karbon det dreier seg om. For det merkeligste med hele greia er at i det man svir av husholdningbudsjettet og barnas leirskolekonto på sin første overutstyrte tohjuling siden Apachen gikk på huggeriet, så blir selv den verste machoape til en androgyn jålebukk. På sekundet. Med ett er det digg å gå i pastellfargede tekstiler så ekstremt tettsittende at du kan telle blodårene på rognposen. Og her snakker vi om folk som forøvrig har en garderobe som ser ut som et bombet Fretexlager (alt er gammelt, lukter røyk, og ingenting henger sammen). En kar jeg kjenner stilte i Spania med en egen sokkemappe med 2-graders intervaller pr par. Hver morgen var det ut å sjekke temp, for så å begynne å bla etter riktig kombinasjon farge-temperatur. Jeg hadde selv med ett par sokker den uken. De stod i gangen. I tillegg er det slik at man etter få timer på setet begynner å få, eheheee, kløing i de nedre regioner. Og om kona ikke er kjapp nok med klesvasken blir lycraen en bakteriebombe. Jeg kjenner folk som har gjennomført Finnsnes-Tromsø med skrukkpsoriasis. På sykkel, altså. Jeg snakker ikke om Senja Sanitetskvinner på blåtur. Selv om symptomene ligner. Løsningen da er det svært maskuline kjemikalet SKRUKKSALVE. Det er priset som karbon, og oppskriften sies å stamme fra en bartender på Enka.

 

Og, akkurat når når du trodde bunnen var nådd – ta-daa- LEGGEBARBERING. Yes. Høvel. Dette her har jeg beskrevet før i en ørkenvandring av en FB status (som i tillegg omfattet en klippemaskin, et uhell med et øyebryn, og Vanilla Ice). Sitat:

“På dette tidspunktet i statusen er nok allerede et par av mine testosteronvenner i ferd med å starte et forfengelighetstyn av undertegnede på veggen, men jeg har en teori om hårvekst når man bikker 40. Håret på hodet trekker seg av en eller annen grunn tilbake fra kålen. Dette treffer de fleste av oss, og i min (noe omfattende) frisørportefølje har det være konstatert retrett i snart 15 år. Hos noen, og her kommer teorien, trekker HÅRET INN IGJEN, for så å bli avvist av immunforsvaret, og så bli trykket ut igjen på ANDRE KROPPSDELER. Henger dere med? Hår inn, hår ut. Wax on, wax off. De forsvinner der du trenger dem, og dukker opp alle andre steder. Som en aldringens langfinger. Og om det finnes en skaper, lurer jeg på hva han gikk på når han konstruerte den detaljen. Anyway, dette har gitt seg relativt absurde utslag. F.eks. når 40årskrisegjengen er på panikkleir på Mallorca, og man finner ut at legger skal barberes. Dette er for de fleste av dere helt uforståelig, og vi begrunner det med fullstendig latterlige forklaringer om “luftmotstand” (seriøst, hår?!), «vekt» (SERIØST HÅR?!!) og syltynne “lettere sårrensing ved velt”. Nu vel, like fult hiver Hansen seg i leggebarberingen. Problemet nå er at immunforsvaret i denne perioden av livet har definert lårene som nødutgang for hår. Resultat; mer hår på lår enn legger. Videre resultat; glatte legger, kort (dyr!) sykkelbukse, og en kjempebuske som stikker ut av hvert bukseben med markert lugg like over kneet. Konsekvensen, med halve stand-up Norge i feltet over sykkeløya, kan dere selv tenke dere. Så man barberer seg videre oppover. Til man treffer skjeggstubber. Nok sagt.”

 

Så til dere som kjente et stikk av misunnelse av en guttetur til varmen, la meg male følgende bilde: Det er varmt, det er klamt og det er lørdag kl 0715. Tre morragretne, bleikfeitsolbrente 40-åringer med en tights rundt anklene som lukter kakerlakk, utfører aktiviteten «påføring av skrukkekrem». På et 12 kvadrats rom som ikke har vært vasket siden ankomst, da det ikke finnes euro nok i Sør-Europa til å få en illegal innvandrer til å stille som stuepike.

Så tenker jeg dere igjen starter snøfreseren med smil.

Hasta La Vista

72 kommentarer

 1. Avatar fbjolsen   •  

  God tur videre Jacob. Dette høres ut som en helvetes ‘makeover’. Vi glær oss til å se resultatet av dette 🙂 mvh Frank

 2. Avatar Mette   •  

  Herlig… Ler så jeg griner!!! Kos deg!!!

 3. Avatar Vera   •  

  Mallorca er nydelig, også fra sykkelsete (hvis du klarer å registrere det).

 4. Avatar Boline   •  

  Ha ha ha – God tur! 🙂

 5. Avatar Ken   •  

  Den beste bloggposten så langt i 2013. Tørker tårer 🙂

 6. Avatar Jon   •  

  Bra greier. Er innafor. Stå på.

 7. Avatar Roar   •  

  Beste innlegget jeg har lest på lenge! Detter er forlengst delt på facebooksidenmin!

 8. Avatar Kristian   •  

  Genialt! Nå hjem og pakke skrukkekremmen, avreise 0500 lørdag

 9. Avatar Astrid A   •  

  Tru om det er med en ÅgeJonny H på den der sykkelturen?

 10. Avatar Frode   •  

  Glitrende skrevet – nå fikk jeg ledd godt idag, også! Husk hvite sko…

 11. Avatar elisabeth   •  

  kjempebuske som stikker ut av hvert bukseben med markert lugg like over kneet. HA ha ha ler ennå jeg… God tur. 🙂

  • Avatar Unni   •  

   Ja den tok liksom kaka :-)))))

 12. Avatar Dag Thomas   •  

  Har vært der i mars, skal dit igjen i april, har like dyr sykkel, bukser og ikke minst skrukkekrem. Har dog ikke runda 40 enda, men akkurat 30!!! God tur!

 13. Avatar Unni Finkenhavn   •  

  Lenge siden jeg har ledd så mye og så hjertelig. Ser liksom for meg seansen med barbering, resultat før og etter;))

 14. Avatar Frank   •  

  Fantastisk Ronny! Fantastisk 🙂

 15. Avatar Hege Johnsen   •  

  Hysterisk morsomt, og særdeles selvironisk. Her triller tårene 🙂 God tur!

 16. Avatar Monica   •  

  Helt Konge! Har levd sammen med en sånn man i mange år nå. Lurer på hva min krise skal bestå i
  .. 🙂

  • Avatar Marianne   •  

   Det lurte jeg også på – SÅ kjøpte jeg meg egen sykkel…………

 17. Avatar Kari   •  

  æ går ut å måkke no!

 18. Avatar a9k1   •  

  ha ha ha, jeg ler meg ihjel:-) Lykke til:-)

 19. Avatar Harald   •  

  Takk for en herlig start på helga, ler meg skakk! God skrevet! 😀

 20. Avatar Gunnhild   •  

  hahaha…Jeg har kondisjon som en kolspasient og gener som er så feilkodet i retning fettlagring at jeg får dobbelthake av å spise snø…. *ler ennå* God tur!!

 21. Avatar Heidi Sohlberg   •  

  Mere! 🙂

 22. Avatar Sollemor   •  

  Fantastisk! Fikk lattermusklene i sving 🙂

 23. Avatar Fatima Moh   •  

  Fantastisk morsomt skrevet, og den treffer. Er selv på Mallorca hvert år for å sykle og 2/3 av de som er der da er beskrevet ovenfor. Når det er sagt er det også en del sprekinger der, under FØRR;-) God tur, og fortsett med bloggingen!

 24. Avatar Hege Aske   •  

  For en skrivekunst! :)Dette er det beste innlegget jeg har lest noen gang. Lattermusklene har fått seg en hysterisk omgang tidlig på morgenen. Denne dagen kan bare bli bedre og bedre. God tur!

 25. Avatar Britt H   •  

  Du får hilse til nabo Espen W. Selv har jeg nettopp kjøpt meg el-sykkel; elsker å tråkke uanfektet fra dere i oppoverbakkene!!!

 26. Avatar Bodil Ridderseth Larsen   •  

  Hei.
  Virkelig morsomt innlegg, håper vi får referater underveis og en sluttkommentar. En god latter hver dag gir alle oss hjemmesittere et friskere og bedre liv. God tur til dere alle freekere.
  Bodil

 27. Avatar Rita   •  

  helt fantastisk skrevet, hysterisk morsomt og full av selvironi. Dette var knallbra lesning en lørdsagsmorgen. Håper du har kommet deg og at du nå sitter i sofaren og zapper og heller ser Paris-Roubaix i morgen 🙂

 28. Avatar Marion   •  

  Lenge siden æ har ledd så godt, så mange gang og så høyt! Her bare måå æ følge me!

 29. Avatar Torunn Østtun   •  

  Fantastisk!!!

 30. Avatar Trond Brodahl   •  

  Ha ha ha 🙂 Det her va vanvittig bra skrevet. God tur på treningsleiren! Gleder meg til nye skriverier.

 31. Avatar Anders Brække   •  

  Nydelig skrevet! God tur videre i livet. Dette var morro!

 32. Avatar Yngve Ellingsen   •  

  Hahahaha! Fantastisk! Du har en ny fan. Takk for en god latter!

 33. Avatar Christian   •  

  Jeg har sansen for teksten din, men må si meg uenig i en del punkter. Det virker som du til en viss grad (relativt sett) er tilbøyelig for en type sykkelkultur. Det er farlig å kjemme (lår)hårene under samme kam, men tør jeg kalle det birkenhysteri? For min del har jeg omdefinert mine behover til turer og ensomhet i ødemarken. Der kan sjegget gro og buksa kan ha sleng. Dog ikke for mye sleng for bukse i kjedet er noe dritt. Om jeg skulle finne på å sykle i kortere busker så får de pelsdyra jeg har til ryggradsfundament (les bein) bare være så pelsdyr de bare vil. Det isolerer ( i aller minste grad), sørger for at gjørma sitter bedre fast ( i aller høyeste grad ) og når en eller annen ublid enerbusk finner det for godt å græbbe fatt i leggen når jeg er på vei forbi, så setter det seg masse dritt i såret… Det er fjell-sykling. God tur 🙂

 34. Avatar Kristina   •  

  Fantastisk! Måtte ta en pause da jeg lo så tårene trillet! God tur!

 35. Avatar Knut Anders Fostervold   •  

  Så sinnsykt bra!! Lo på meg lumbago..:))
  Hilsen Knut Anders Fostervold

  • Fyhn Fyhn   •  

   Hei Knut Anders

   Takk for hyggelig tilbakmelding! Men den lumbagoen er neppe bra for tempostillingen, så jeg skal forsøke å skrive litt kortere i fremtiden:-))

   • Avatar Knut Anders Fostervold   •  

    Nei, lumbago er ikke noe å bry seg om;) Er i Albir ved Benidorm og lar legghåra gro ut så fort jeg kan.. Vil jo ikke være desperat 40-åring;) Heldigvis tyder formen på st alderen ikke tynger så aaaaaltfor mye… Mvh Knut Anders

 36. Avatar Inger Marie   •  

  Utrolig morsom lesing! :-))

 37. Fyhn Fyhn   •  

  Beklager at det har vært lite svar folkens, men dette har jo tatt fullstendig av! Synes at det er fantastisk at dere finner dette så morsomt. Må innrømme at jeg ikke ser det selv når jeg skriver, men har en kone med velutviklet humor, og når hun ler så kan man trygt slippe teksten. Skulle gjerne svart hver enkelt her, men dere forstår sikkert utfordringen med det!

  Tror jo også at responsen er et bevis på at noen kjenner seg igjen i teksten, så ingen skal beskylde oss for å ikke ha selvironi. Ser at flere skal til øya de nærmeste dagene, så om dere hører en svett nordlending som banner seg opp en motbakke; slå gjerne av en sykkelprat. Men vent til toppen. Helst:-)

  Takk for alle kommentarer!

 38. Avatar Linda   •  

  Æi daue!!

 39. Avatar Thomas K. Føre   •  

  Legendarisk! 🙂

 40. Avatar Hanna   •  

  Haha.. liker Karbonløsningen din!
  du skriver bra..her skal jeg følge med! God tur 😉

 41. Pingback: Kampen mot 40 | Northern Runners

 42. Avatar Gunder Moe   •  

  Pinlig treffende, faktisk rødmende treffende!! Siden vi er en del som skaper grunnlaget for denne type humor, må det være verdt det 😉 Det er bare å «Tråkke» til.

 43. Avatar Frank   •  

  Tenk den mappen med sokker koster omtrent like mye som et middels stort månedsbudsjett med mat 🙂

 44. Avatar Finn Kristiansen   •  

  Et helt fantastisk bra skrevet blogg-innlegg. Jeg lo så 40-års-krise magan min ristet seg inn på richters skala. 🙂

 45. Avatar Svein Erik Svendsen   •  

  Hvis du er halvparten så god på sykkelen som du er til å skrive, så vet vi alle navnet på vinneren av neste Tour de France!

 46. Avatar Hilde Haugen   •  

  *Ler så jeg griner…
  Blir ikke kvitt bildene i hodet og kollegene mine lurer på hva jeg har gjort i helgen. Dette var ubetalelig! Jeg er allerede blodfan og elsker deg 😉 Keep up the good work!

 47. Avatar Bjørnar B. - Narvik   •  

  Fantastisk!
  Akkurat nå er en gjeng halvgamlinger fra Narvik nede i Spania på TRENINGSLEIR…. Beskrivelsen passer glimrende på alle i den gjengen!

 48. Pingback: Dagens trening - Side 19

 49. Avatar Thorleif   •  

  Grusom lesning, som å stå naken i et polart lavtrykk.

 50. Avatar kwn   •  

  ja – nu e vi her … tydeligvis et stort arbeid å få skrudd sammen de derre karbondingsan … men det tok jo også litt tid å få ut et rakelverk fra utleiesjappa … men like før kl 2300 så e alt klart før å prøve ut 1250 km landevei … vi gler oss – å bikke nu. KWN

 51. Avatar Cay Anders Josefsson   •  

  Har akkurat kommet hjem fra Gran Canari, og her også passer beskrivelsen til alle de andre i gjengen.
  Ta kontakt med meg hvis du vil ha info om det neste uunværlige for oss super(mosjonist)tufser i tights. Det er snakk om Herbalife24, og gir deg alt du trenger av ernæring for å prestere bedre enn kompisene.
  Sjekk cayanders.com
  CAJ

 52. Avatar Line   •  

  Hysterisk festlig! ;-D
  Sporenstreks delt på FB med ymse syklende guttevenner tagget. Avslørt, knegg! >:-)

 53. Avatar Marianne   •  

  Ler så jeg griner. Spot on! Vil bare minne om … at vi kriserammede damer – også påvirket av tyngdekraften – med grevinneheng og strekkmerker fra puppene ned til tærne beveger oss i samme retning – kanskje med unntak av hårmangelen… See you på Mallorca 😉

 54. Avatar Ingalill   •  

  Hmmm, du får takke Marianne for at jeg endte opp her, og takk hverandre for at aldri kommer til å ende som overgangsaldersyklist. Hva jeg gjør for å bøte på panikken forbigåes i stillhet. Det som er interessant her er utsagnet om at kun 1 av fem reagerer på kondisjonsidrett. Jeg tar meg i ønske at du ikke har funnet på det seg selv – det kan jo være tiårets oppdagelse
  , og forklare hele mitt treningsliv.

 55. kom tilfeldigvis over bloggen din, og etter å ha lest dette innlegget er det ikke tvil om at jeg skal lese mer.

 56. Avatar Kjeld   •  

  Mye bra sykling rundt Nice…

 57. Pingback: Ronnys Inferno (fatcamp 2013) | iskanten

 58. Pingback: Sult - spinninginstruktør på diett

 59. Pingback: Sult!

 60. Pingback: payday loans edmonton

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.